Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have a VMWare ESXi host attached to a fast network. The host runs two virtual machines:

  1. Gateway
  2. Client

The gateway has two network interfaces, one that's bridged to the external network (vSwitch0), and one that's bridged to the server's internal network (vSwitch1). It has firehol installed and it's doing NAT and port forwards for the internal client machine.

The client machine has an internal IP and connects via the gateway to the internet. Everything works well, but transfer speeds from the client to the internet is very slow, less than 30kB/s. Tranfers both to and from the gateway to the internet is fast (100Mbit), and so is traffic from the internet to the client. I've tried doing a network dump to see where the problem could be, but didn't find anything. Everything just looks like the line is slow.

Also, the transfer speed between the two VMs is almost a full gigabit. So that's not the problem either. Both machines are running Debian Lenny with no special modifications. I'm using open-vm-tools for VMXNET paravirtualized networking.

share|improve this question

2 Answers 2

up vote 3 down vote accepted

I found the solution to this problem.

For a completely internal network (that's not attached to any physical network interface) you need to disable TCP Segmentation Offloading from inside the OS.

It's a simple command:

ethtool -K <interface> tso off

After this command my transfer speeds went from 30kb/s to full 100Mbit.

share|improve this answer
    
Wow, thanks. I spent most of the afternoon trying to isolate my slow network issues. Once I finally figured out a physically backed vSwitch did not have this problem, I quickly found your answer. Awesome! –  darron Jan 6 '11 at 0:05

Did you try using another type of virtual network card? The E1000 emulation seems to work pretty good for me, maybe it's driver based?

share|improve this answer
    
Yes, I have tried both with e1000 and VMXNET –  tstm Mar 2 '10 at 23:33
    
I tried installing Ubuntu Karmic as a testing client. I found out interesting things. When using "Flexible" as the network interface, the speeds are good in both directions. But with both e1000 and VMXNET3 it's extremely slow. –  tstm Mar 3 '10 at 23:04

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.