Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

A DAS box is attached to my linux box using LSI SCSI HBA. Volume is properly detected on the linux box and filesystem is created using

mkfs.ext3 /dev/sdc     #No partition table

I can not mount the volume using

mount/dev/sdc  /mnt/temp -t ext3

But I can mount it using

mount /dev/sdc  /mnt/temp -t ext3 -o loop

Can anybody please tell me what "-o loop" option does internally? Has anybody faced this option before?

Update 1: Here is the output of stat and file:

# stat /dev/sdc
File: /dev/sdc
Size: 0               Blocks: 0          IO Block: 4096   block special file
Device: dh/13d  Inode: 158         Links: 1     Device type: 8,20
Access: (0640/brw-r-----)  Uid: (    0/    root)   Gid: (    6/    disk)
Access: 2010-04-02 12:04:27.288467752 +0530
Modify: 2010-04-02 17:33:55.840630712 +0530
Change: 2010-04-02 12:03:59.609892979 +0530

# file /dev/sdc
/dev/sdc: block special (8/32)

Following is the error while mounting after creating the ext3 filesystem

# mount /dev/sdc /mnt/temp -t ext3
mount: wrong fs type, bad option, bad superblock on /dev/sdc,
   missing codepage or other error
   In some cases useful info is found in syslog - try
   dmesg | tail  or so

# dmesg
VFS: Can't find ext3 filesystem on dev sdc.

Thanks in advance, prashant

share|improve this question

migrated from stackoverflow.com Apr 1 '10 at 15:18

This question came from our site for professional and enthusiast programmers.

    
Silly question, but why aren't you creating a partition table? –  Matt Simmons Apr 3 '10 at 4:08
    
Hi Matt, Even if I create a partition table, it has the same behavior. I have not put those details to keep the question simple. Originally I asked this question on stackoverflow so that some filesystem developers could answer this question. I don't know why they moved it here. –  user39508 Apr 5 '10 at 4:15

1 Answer 1

Is /dev/sdc really a device not a file? That would explain why '-o loop' works.

The other thing is: you create a ext2 file system (mke2fs and mkfs.ext2 without '-j' option will create ext2, not ext3 file system) and are trying to mount it as ext3. Though, it is strange the loop mount succeeds.

'-o loop' mount options attaches a file (given as 'device' parameter to the mount command) to a loop device (/dev/loop0 by default if it is free) and then mounts that loop device. Loop device is a 'virtual' block device that represents a regular file on other filesystem.

mount -o loop some_file /mnt

is equivalent of:

losetup /dev/loop0 some_file
mount /dev/loop0 /mnt

And IMHO '-o loop' should not make any difference in recognizing and mounting a file system from a regular block device. If it works with regular block devices at all.

Whatever happens, there should be something about the problem in kernel logs (dmesg output).

share|improve this answer
    
Hi, /dev/sdc is a block device. yes, this problem is really strange. Actually we are developing this DAS box. There is no data corruption. As I see normal mount fails, there must be some problem. I want to know what information from /dev/sdc is ignored/skipped/assumed with -o loop option. That could give me some idea. I have updated the information in the question. Thanks, Prashant –  user39508 Apr 2 '10 at 7:08
    
Have you tried actually making an ext3 filesystem (mke2fs -j. mkfs.ext3 or tune2fs -j on an existing filesystem)? Or mounting the ext2 filesystem you have created as 'ext2', not 'ext3'? –  Jacek Konieczny Apr 2 '10 at 7:12
    
I have created it using mkfs.ext3 /dev/sdc –  user39508 Apr 2 '10 at 8:53
    
I have updated the question. By mistake I typed mkfs.ext2 instead of mkfs.ext3 in the question. Now the question makes sense. –  user39508 Apr 3 '10 at 1:25

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.