Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have begun experimenting with Solaris and ZFS as a NAS. All was going very smoothly until I had a drive failure. When I replaced the drive, I no longer have a device file mapped to the whole disk. /dev/dsk/c7t3d0 does not exist but c7t2d0 and c7t4d0 both do. Also the sd@3,0:wd file under the /devices/ tree is non-existent. Do I have to prepare/partition the disk somehow to cause the whole disk device to exist?

Here are a few outputs that might be useful.

jeffmc@ats-ds2:/dev/dsk$ zpool status
  pool: datapool
 state: DEGRADED
status: One or more devices could not be opened.  Sufficient replicas exist for
        the pool to continue functioning in a degraded state.
action: Attach the missing device and online it using 'zpool online'.
   see: http://www.sun.com/msg/ZFS-8000-2Q
 scrub: none requested
config:

        NAME        STATE     READ WRITE CKSUM
        datapool    DEGRADED     0     0     0
          mirror-0  DEGRADED     0     0     0
            c7t2d0  ONLINE       0     0     0
            c7t3d0  UNAVAIL      0     0     0  cannot open
          mirror-1  ONLINE       0     0     0
            c7t4d0  ONLINE       0     0     0
            c7t5d0  ONLINE       0     0     0
jeffmc@ats-ds2:/dev/dsk$ zpool replace datapool c7t3d0
cannot open 'c7t3d0': no such device in /dev/dsk
must be a full path or shorthand device name
jeffmc@ats-ds2:/dev/dsk$ sudo format
Searching for disks...done


AVAILABLE DISK SELECTIONS:
       0. c7t0d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@0,0
       1. c7t1d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@1,0
       2. c7t2d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@2,0
       3. c7t3d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@3,0
       4. c7t4d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@4,0
       5. c7t5d0 
          /pci@0,0/pci8086,3599@6/pci8086,330@0/pci1014,2cc@7,1/sd@5,0
share|improve this question
add comment

1 Answer

up vote 1 down vote accepted

Try:

devfsadm -v

otherwise, it might be an EFI partition is required. It should be created with:

format -e

or

fdisk -E raw-device
share|improve this answer
    
Good call on EFI. The disk had a dos partition table with one big Solaris partition. I rebuild as EFI and all was well. –  Jeff Mc Apr 19 '10 at 18:38
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.