Sign up ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

the server model: HP Poliant DL160 G5, both servers have identical product ID.

for some reason one of the servers have 4GB ram reserved. it shows in the memory tab on the Resource monitor as "Hardware Reserved". I've googled it a bit and found some post related to msconfig boot parameters (but mine are properly set) and some post related to memory remap option in the bios but it is not available in my servers bios so in a bit lost... help?

share|improve this question

2 Answers 2

up vote 4 down vote accepted

Do a memtest on the memory- is probably a faulty module. Could be the gfx card taking some of the memory (less likely).

share|improve this answer
If it was faulty it wouldn't even be visible to the O.S., would it? – Massimo Apr 27 '10 at 13:52
It could actually, I've seen it before. In the Windows 7 article for similar problem it lists physical memory problems as a potential cause for this issue. – MattB Apr 27 '10 at 13:58
I wonder also if the placement of the RAM on the motherboard might be an issue- is this identical on both servers? – AliGibbs Apr 27 '10 at 16:18

Do the two servers have the same BIOS releases?

Do they have identical hardware configuration (including optional boards, components, etc.)?

Have you tried resetting the BIOS on both servers to factory defaults?

share|improve this answer

Your Answer


By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.