Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have an exchange server "VALKYRIE" that is configured to run the unified communications role, but for reasons I will never understand, that server no longer exists. Exchange however thinks it does, so I would like to remove it. This server is ONLY configured to be the unified communications, and we don't use that role anywhere right now.

How can I remove this server from the Exchange 2007 farm?

share|improve this question

3 Answers 3

up vote 1 down vote accepted

I've not done this with 2007 but with 2003 and ended up having to use ADSIEdit to manually remove it from the Active Directory - the process is described here:

http://support.microsoft.com/kb/833396

share|improve this answer

.The two previous answers are for removing all of Exchange from your domain. Since you just want to remove one server, but keep the rest of the organization intact, you should look at http://technet.microsoft.com/en-us/library/bb123496(EXCHG.80).aspx

Summarising this: you reset Valkerie's Active Directory machine account, build a new clean server called Valkerie and join it to the domain, and then run Exchange setup on Valkerie in a special mode that conigures it in exactly the same way Valkerie was configured.

That gets you a server that AD and Exchange think is Valkerie reborn: then you can do a clean uninstall of Exchange on her and AD will clean itself up properly this time.

Lastly, you don't need to worry about this since Valkerie was only a UM server, but in case anyone else is reading this: if the server you are recreating was part of a cluster, then the procedure is slightly different - investigate the RecoverCMS option instead.

share|improve this answer
    
Welcome to SF! Statements like "The two previous answers" do not fit well into this site, since answers are not sorted chronologically by default. Most users see them in order of up-votes. –  MDMarra Aug 11 '10 at 13:07

http://technet.microsoft.com/en-us/library/aa998313(EXCHG.80).aspx

Also, be sure no URI's are referencing the old server, but you probably would have seen an issue with that by now.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.