Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

We have this network setup

  1. Server1 - DHCP server, Domain Controller, AD
  2. Lease line for Internet connection
  3. From lease line to Linksys router (we dont use wireless though)
  4. From linksys to Netgear (24 port Switch) and vonage (VoIP)
  5. Netgear to all our machines

We configured Linsys with the static IP and DNS server addresses our ISP gave and we have routed it correctly.

All our work machines are configured with

  1. Get IP automatically
  2. DNS server addresses our ISP gave

The problem is that none of the sites are getting opened promptly. It is taking around 5 minutes to load google.com. But we are able to ping all the sites.

What could be the problem?

share|improve this question

2 Answers 2

up vote 2 down vote accepted

Try the DNS check utility at http://www.grc.com/dns/benchmark.htm

GRC's DNS Benchmark performs a detailed analysis and comparison of the operational performance and reliability of any set of up to 200 DNS nameservers (sometimes also called resolvers) at once. When the Benchmark is started in its default configuration, it identifies all DNS nameservers the user's system is currently configured to use and adds them to its built-in list of publicly available “alternative” nameservers. Each DNS nameserver in the benchmark list is carefully “characterized” to determine its suitability — to you — for your use as a DNS resolver. This characterization includes testing each nameserver for its “redirection” behavior: whether it returns an error for a bad domain request, or redirects a user's web browser to a commercial marketing-oriented page. While such behavior may be acceptable to some users, others may find this objectionable.

share|improve this answer
    
Wow. Great tool. Thanks. –  NLV Feb 19 '11 at 8:56

could it be that you are attempting to send IPV6 dns requests ? - when these time out a V4 request is being sent ?

share|improve this answer
    
How can i cross-check it whether it is V6 or V4? –  NLV Jul 22 '10 at 9:42
    
whats the client ? windows / linux ? - This is only a long shot, but id start be checking ipv6 is off on your client o/s and see if it helps. Try "network.dns.disableIPv6" on the about:config of firefox, if its firefox your using to open the sites. ? –  Sirex Jul 22 '10 at 11:43

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.