Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have a server that was previously setup with Software RAID1 under CentOS 5.5 (/dev/sda and sdb). I added two additional drives to the server and was attempting re-install CentOS. The CentOS installer sees the 2 new drives fine (sdc and sdd), however it does not see the the two original drives sda and sdb as individual drives. Instead it only shows Drive /dev/mapper/pdc_... (Model: Linux device-mapper). Basically what I need to do is strip all RAID configurations off these drives and allow the installer to see them as individual physical disks.

I've tried pulling all the drives except one of the original ones, installing a minimal CentOS and running dmraid -r -E, but it still sees the old RAID partition. None of the CentOS install options (remove previous partitions, etc) seem to work.

Thanks in advance

share|improve this question
add comment

3 Answers 3

Ran into this as well. Version 0.90 puts software RAID info at end of disk. You may want to use dd to zero-out the last few MB instead.

share|improve this answer
add comment
up vote 1 down vote accepted

The problem was with the CentOS Anaconda installer. The Ubuntu installer had no problem seeing the individual drives. Even doing a full Ubuntu install on the drives did not clear out the raid bits. What ended up working was starting the Centos Installer using

linux text nodmraid

That let the installer run without checking for exiting RAID configurations, and the partitioning went.

share|improve this answer
add comment

For me, the fastest (in other word: Easiest to remember) way to fix this is to boot into a rescue mode and overwrite the first few thousand bytes of the disc with dd:

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=100

should do the trick. This overwrites the MBR, the partition table and all the relevant data for the RAID.

share|improve this answer
    
That did not seem to work. CentOS install still sees mapper/ddf1_rootfs (Linux device-mapper). Booting from a Ubuntu livecd, I see the disks correctly, and I overwrote them with /dev/zero, but the Centos install still sees the old device-mapper –  John P Nov 16 '10 at 21:50
    
Hmmh, this never failed for me. Don't know what RHEL/CentOS does different... Maybe you could try to manually create a new partition table with a dummy partition and file system on it and hope the installer allows you delete them. –  SvW Nov 17 '10 at 9:57
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.