Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

The system starts up fine, and for about 5 minutes (est.) things are fine. Then the system starts to get very sluggish ("choppy"): the mouse will freeze for two or three seconds, then release for about one to two seconds. I've tried using DTrace, but so far to no avail: I'm still learning DTrace and finding out what I should be looking for.

The system is an HP nc4010 Pentium M based laptop, and I installed the system using the text mode - running the GUI on a remote X server.

The CPU utilization consistently (at the height of difficulties) is almost constantly at 80-95% in system operations. There is always idle time: anywhere from 7 to 90 percent, depending on usage.

I've looked around a bit but haven't come up with anyting. No messages in messages log.

What do you recommend?

share|improve this question
    
You mention "... I installed the system using the text mode - running the GUI on a remote X server." Are you still using the remote X server, or are you running a local X server and that is where the problem happens? Does it happen to more than one user? root user or one you created? –  Alan H Jun 7 '09 at 3:54
    
Nope: switched to local X server. System has one user: me. Interesting addition: running without networking (no ethernet connected, no wireless in range) meant I could do things without interruption. Is it possible the network drivers are interrupting too much, or are processing the data in a bad way? Sounds like a question for DTrace.... –  Mei Jun 8 '09 at 18:26
add comment

2 Answers 2

I found that the problem was either the wireless networking or ethernet networking. I've since overwritten this installation with Solaris 2009.06 (released a couple of days ago) and haven't experienced this problem so far.

share|improve this answer
add comment

I would start with running prstat (top) to see if you can determine if there is a specific process that is causing the slowdown.

share|improve this answer
    
I used top straight-away - first thing. Busiest job took about 0.8% of the CPU. –  Mei Jun 8 '09 at 18:24
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.