Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I've got a RoR app running on Passenger on top of Nginx. I'm using devise for my authentication method and have a link that gets sent in an email to users that requires authentication to view.

If a user clicks the link from Outlook, and IE is the default browser, IE makes an HTTP request using the following headers:

GET http://www.company.com/custom_layouts/108 HTTP/1.1
Accept: */*
Accept-Language: en-us
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; Trident/4.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; InfoPath.2; .NET4.0C; .NET4.0E)
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: Keep-Alive
Host: www.company.com

Returning:

HTTP/1.1 401 Unauthorized Content-Type: /; charset=utf-8 Transfer-Encoding: chunked Connection: keep-alive Status: 401 X-Powered-By: Phusion Passenger (mod_rails/mod_rack) 2.2.15 WWW-Authenticate: Basic realm="Application" Cache-Control: no-cache X-UA-Compatible: IE=Edge,chrome=1 Set-Cookie: _vxwer_session=[sessionstr]; path=/; HttpOnly X-Runtime: 0.011918 Server: nginx/0.7.67 + Phusion Passenger 2.2.15 (mod_rails/mod_rack)

31 You need to sign in or sign up before continuing. 0

When the exact same URL is typed into the address bar, it does this:

GET http://www.company.com/custom_layouts/108 HTTP/1.1
Accept: image/jpeg, application/x-ms-application, image/gif, application/xaml+xml, image/pjpeg, application/x-ms-xbap, application/vnd.ms-excel, application/vnd.ms-powerpoint, application/msword, */*
Accept-Language: en-US
User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 8.0; Windows NT 6.1; Trident/4.0; SLCC2; .NET CLR 2.0.50727; .NET CLR 3.5.30729; .NET CLR 3.0.30729; Media Center PC 6.0; InfoPath.2; .NET4.0C; .NET4.0E)
Accept-Encoding: gzip, deflate
Connection: Keep-Alive
Host: www.company.com

Returning:

HTTP/1.1 302 Found
Content-Type: text/html; charset=utf-8
Transfer-Encoding: chunked
Connection: keep-alive
Status: 302
X-Powered-By: Phusion Passenger (mod_rails/mod_rack) 2.2.15
Location: http://www.company.com/users/sign_in
Cache-Control: no-cache
X-UA-Compatible: IE=Edge,chrome=1
Set-Cookie: _xswer_session=[session_info_here]; path=/; HttpOnly
X-Runtime: 0.010798
Server: nginx/0.7.67 + Phusion Passenger 2.2.15 (mod_rails/mod_rack)

6f
<html><body>You are being <a href="http://www.company.com/users/sign_in">redirected</a>.</body></html>
0

I expect them to return the same thing regardless.

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 2 down vote accepted

Take a look at the following source code in devise which has to do with navigational_formats.

I had the same problem as you describe and setting

config.navigational_formats = [:"*/*", :html]

in the devise initializer fixed it for me. I have no ideas yet why IE requests coming from Outlook are passed on as /.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.