Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I've created a simple answer file for an unattended install, but when booting from USB, it still asks me what language, and requires that I click the 'Install Now' button before it starts. Everything else is automated. How do I automate this first part? Here's my answer file:

<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
 <unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend">
  <settings pass="windowsPE">
    <component name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <SetupUILanguage>
            <UILanguage>en-US</UILanguage>
        </SetupUILanguage>
        <InputLocale>en-US</InputLocale>
        <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
        <UILanguage>en-US</UILanguage>
        <UserLocale>en-US</UserLocale>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <DiskConfiguration>
            <WillShowUI>OnError</WillShowUI>
            <Disk wcm:action="add">
                <ModifyPartitions>
                    <ModifyPartition wcm:action="add">
                        <Active>true</Active>
                        <Format>NTFS</Format>
                        <Label>Windows</Label>
                        <Letter>C</Letter>
                        <Order>1</Order>
                        <PartitionID>1</PartitionID>
                    </ModifyPartition>
                </ModifyPartitions>
                <DiskID>0</DiskID>
                <WillWipeDisk>true</WillWipeDisk>
                <CreatePartitions>
                    <CreatePartition wcm:action="add">
                        <Extend>true</Extend>
                        <Type>Primary</Type>
                        <Order>1</Order>
                    </CreatePartition>
                </CreatePartitions>
            </Disk>
        </DiskConfiguration>
        <ImageInstall>
            <OSImage>
                <WillShowUI>OnError</WillShowUI>
                <InstallToAvailablePartition>true</InstallToAvailablePartition>
            </OSImage>
        </ImageInstall>
        <UserData>
            <AcceptEula>true</AcceptEula>
        </UserData>
    </component>
</settings>
<settings pass="oobeSystem">
    <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <InputLocale>en-US</InputLocale>
        <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
        <UILanguage>en-US</UILanguage>
        <UserLocale>en-US</UserLocale>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <OOBE>
            <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
            <HideWirelessSetupInOOBE>true</HideWirelessSetupInOOBE>
            <NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
            <ProtectYourPC>1</ProtectYourPC>
        </OOBE>
        <RegisteredOrganization>Company</RegisteredOrganization>
        <RegisteredOwner>IT Dept</RegisteredOwner>
        <TimeZone>Pacific Standard Time</TimeZone>
        <UserAccounts>
            <AdministratorPassword>
                <Value>omitted</Value>
                <PlainText>false</PlainText>
            </AdministratorPassword>
        </UserAccounts>
    </component>
</settings>
<settings pass="specialize">
    <component name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <InputLocale>en-US</InputLocale>
        <SystemLocale>en-US</SystemLocale>
        <UILanguage>en-US</UILanguage>
        <UserLocale>en-US</UserLocale>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-UnattendedJoin" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <Identification>
            <Credentials>
                <Domain>domain</Domain>
                <Password>domainpass</Password>
                <Username>domainadmin</Username>
            </Credentials>
            <JoinDomain>domain</JoinDomain>
            <MachineObjectOU>OU=New,OU=ComputersOU,DC=domain,DC=com</MachineObjectOU>
        </Identification>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <ProductKey>XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX-XXXXX</ProductKey>
    </component>
</settings>
<settings pass="offlineServicing">
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
        <OEMInformation>
            <Manufacturer>Company</Manufacturer>
            <SupportPhone>(XXX) XXX-XXXX</SupportPhone>
            <SupportURL>http://servicedesk/</SupportURL>
        </OEMInformation>
    </component>
</settings>
<cpi:offlineImage cpi:source="wim://markf/gimage/inprogressimage/install.wim#Windows 7 PROFESSIONAL" xmlns:cpi="urn:schemas-microsoft-com:cpi" />

share|improve this question
add comment

1 Answer

up vote 2 down vote accepted

Compared against my working one I can't see there's anything particularly wrong with it, there are a few missing entries in the WinPE component such as <AcceptEula>true</AcceptEula> and the <ImageInstall> section but here's a copy of ours to see for yourself (sensitive bits hashed out).

    <?xml version="1.0" encoding="utf-8"?>
<unattend xmlns="urn:schemas-microsoft-com:unattend" xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance">
  <settings pass="windowsPE">
    <component name="Microsoft-Windows-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <UseConfigurationSet>true</UseConfigurationSet>
      <UserData>
        <AcceptEula>true</AcceptEula>
        <FullName>#####</FullName>
        <Organization>#####</Organization>
      </UserData>
      <ImageInstall>
        <OSImage>
          <InstallToAvailablePartition>true</InstallToAvailablePartition>
          <InstallFrom>
            <MetaData>
              <Key>/IMAGE/Name</Key>
              <Value>windows 7 enterprise</Value>
            </MetaData>
          </InstallFrom>
        </OSImage>
      </ImageInstall>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-International-Core-WinPE" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <UILanguage>en-US</UILanguage>
      <SetupUILanguage>
        <UILanguage>en-GB</UILanguage>
      </SetupUILanguage>
    </component>
  </settings>
  <settings pass="specialize">
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <RegisteredOwner>#####</RegisteredOwner>
      <RegisteredOrganization>#####</RegisteredOrganization>
      <TimeZone>GMT Standard Time</TimeZone>
      <Computername>*</Computername>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-UnattendedJoin" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <Identification>
        <JoinDomain>#####</JoinDomain>
        <MachineObjectOU>OU=Client Software,OU=SBSComputers,OU=Computers,OU=MyBusines,DC=#####,DC=#####</MachineObjectOU>
        <Credentials>
          <Domain>#####</Domain>
          <Username>administrator</Username>
          <Password>#####</Password>
        </Credentials>
      </Identification>
    </component>
    <component name="Microsoft-Windows-Deployment" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <RunSynchronous>
        <RunSynchronousCommand wcm:action="add">
          <Path>reg add "HKLM\SOFTWARE\Policies\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\NetworkList\Signatures\FirstNetwork" /v Category /t REG_DWORD /d 00000000 /f</Path>
          <Description>Setting Network Location</Description>
          <Order>1</Order>
          <WillReboot>OnRequest</WillReboot>
        </RunSynchronousCommand>
      </RunSynchronous>
    </component>
  </settings>
  <settings pass="oobeSystem">
    <component name="Microsoft-Windows-Shell-Setup" processorArchitecture="amd64" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <OOBE>
        <HideEULAPage>true</HideEULAPage>
        <NetworkLocation>Work</NetworkLocation>
        <ProtectYourPC>3</ProtectYourPC>
      </OOBE>
      <UserAccounts>
        <LocalAccounts>
          <LocalAccount wcm:action="add">
            <Name>#####</Name>
            <Group>Administrators</Group>
            <Password>
              <Value>#####</Value>
              <PlainText>false</PlainText>
            </Password>
          </LocalAccount>
        </LocalAccounts>
      </UserAccounts>
      <ProductKey>#####</ProductKey>
    </component>
    <component xmlns:wcm="http://schemas.microsoft.com/WMIConfig/2002/State" xmlns:xsi="http://www.w3.org/2001/XMLSchema-instance" name="Microsoft-Windows-International-Core" processorArchitecture="x86" publicKeyToken="31bf3856ad364e35" language="neutral" versionScope="nonSxS">
      <InputLocale>en-GB</InputLocale>
      <SystemLocale>en-GB</SystemLocale>
      <UILanguage>en-GB</UILanguage>
      <UILanguageFallback>en-GB</UILanguageFallback>
      <UserLocale>en-GB</UserLocale>
    </component>
  </settings>
</unattend>

Did you use the WAIK to build this, and did it pass validation?

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.