Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have a RAID6 array on a 3Ware 9650SE which is degraded:

 tw_cli /c0/u0 show

Unit     UnitType  Status         %RCmpl  %V/I/M  Port  Stripe  Size(GB)
------------------------------------------------------------------------
u0       RAID-6    REBUILDING     60%(A)  -       -     256K    5587.9    
u0-0     DISK      DEGRADED       -       -       p0    -       1862.63   
u0-1     DISK      OK             -       -       p1    -       1862.63   
u0-2     DISK      OK             -       -       p2    -       1862.63   
u0-3     DISK      OK             -       -       p3    -       1862.63   
u0-4     DISK      DEGRADED       -       -       p4    -       1862.63   
u0/v0    Volume    -              -       -       -     -       50        
u0/v1    Volume    -              -       -       -     -       5537.9

Two disks are degraded, which is the maximum for RAID6, so how can it be rebuilding?

Edit:

I noticed that the lights of the degraded disks were still blinking and the error led wasn't turned on, so they hadn't really been marked as failed.

The Rebuild is done, and now this is the output:

Unit     UnitType  Status         %RCmpl  %V/I/M  Port  Stripe  Size(GB)
------------------------------------------------------------------------
u0       RAID-6    INITIALIZING   -       35%(A)  -     256K    5587.9
u0-0     DISK      OK             -       -       p0    -       1862.63
u0-1     DISK      OK             -       -       p1    -       1862.63
u0-2     DISK      OK             -       -       p2    -       1862.63
u0-3     DISK      OK             -       -       p3    -       1862.63
u0-4     DISK      OK             -       -       p4    -       1862.63
u0/v0    Volume    -              -       -       -     -       50
u0/v1    Volume    -              -       -       -     -       5537.9

So apparently, a 'DEGRADED' disk can still be part of a rebuild. Am I right in assuming this should have been a state like 'DEGRADED_BUT_PART_OF_REBUILD' or 'PREVIOUSLY_DEGRADED'?

share|improve this question

1 Answer 1

up vote 4 down vote accepted

I think it's just bad terminology. In a strict sense, individual disks cannot be "degraded", so the state should have been displayed as "OK, REBUILDING" (and this is how the term "DEGRADED" should be interpreted with 3Ware controllers when applied to a disk).

That was a normal partial rebuild operation in a RAID6. Note that the 9650SE has a particularly nasty bug that will mark one disk in a RAID6 as requiring a rebuild when the system isn't shut down properly.

share|improve this answer
    
About that bug, is that known and will that be addressed in a firmware upgrade? I did upgrade the firmware to 9.5.3 prior to installing the 2TB disks, because it only recognized them as 1 TB's. And is that bug also there when you have the backup battery? –  Halfgaar Aug 31 '11 at 7:12
    
The bug also appears for me with the battery, yes. –  Simon Richter Aug 31 '11 at 16:02
    
Do you know, if the bug is only occuring for the 9650SE or also for the 9690SA? –  harald Oct 7 '11 at 11:55
    
No idea, and it may have been fixed by now. –  Simon Richter Oct 7 '11 at 12:45

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.