Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have a Windows Server with 2 Ethernet ports, both with 1GB cards and I have 20 users connecting to the server to run an application which involves a lot of data being transferred and the speeds are really slow, even though we have 2x 24 port gigabyte switches.

I was just wondering what could be causing the slow speeds, and would it run better if I only used one Ethernet port on the server or could it be the switches? Would linking 2 ports from each switch together improve performance at all?

The server has a 6 core 3.3GHz processor and 8GB of RAM.

share|improve this question
    
How many and what kind of drives you have and what RAID? –  MadBoy Aug 1 '11 at 18:10
    
20 users + large datasets + 8GB RAM jumps out as a bottleneck, but you really need to provide more details. What troubleshooting have you done to narrow it to a network problem? –  MDMarra Aug 1 '11 at 18:30
    
What's slow, the application or the data transfer? Where to and how is the data being transferred? Have you looked at any perfmon counters, such as disk I/O, memory and CPU utilization, network throughput, etc? –  joeqwerty Aug 1 '11 at 18:51
    
the application keeps giving users time-out errors the only performance issue seams to be the hard drive with the os system which has a high disk queue lenth –  kevin babb Aug 1 '11 at 20:00
add comment

1 Answer 1

How many and what kind of drives you have and what RAID? Have you tried to test the speed just by yourself (with everyone disconnected) if you can copy the file alone with one stream to your computer or to other server?

IF yes what where the results?

Possible problems:

  1. Problem is drives aren't fast enough for a lot of data (especially with a lot of people trying to copy data at same time)
  2. The problem is with NIC's (can be cable, drivers, NIC settings).
share|improve this answer
    
the OS is on a sata 2 the storage drives are a raid 5 with sata 3 –  kevin babb Aug 1 '11 at 19:57
    
the nics have not got teaming, so i was using the dns with round robin to load balance the network load so could this be the problem? would i be better of with one nic –  kevin babb Aug 1 '11 at 20:05
    
How many drives in RAID 5? –  MadBoy Aug 1 '11 at 20:06
    
Have you tried to test the speeds yourself as being the only one? –  MadBoy Aug 1 '11 at 20:07
    
3 drives in the raid –  kevin babb Aug 1 '11 at 20:09
show 6 more comments

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.