Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

in my company we have an old Dell running Windows 2000 server and ISA Server and it's our Internet gateway / firewall. Our current Internet connection is an ADSL and it's fairly slow (about 1 Mb/s in download, even slower in upload).

But now we have bought a cable connection from another provider, and we signed for a nominal 10 Mb/s.

Before switching to the new Internet connection I tested it for a while using a Windows 7 laptop, directly connected to the Ethernet cable provided by the ISP. It worked fine, and http://speedtest.net was giving me 8.5 Mb/s in download and around 5.5 in upload. So far, so good.

When I tried to connect our firewall to the new connection, I found that it works, but at a much lower speed than it should (about 1 Mb/s in download, 0.03 in upload!): it's actually slower than our ADSL...

So I set to do some tests; here's what I did and what I found out:

  • Windows 2000 server connected to the cable: slow;
  • Windows 7 laptop connected to the same cable, using the same network setup (static IP address, netmask, gateway, DNSs): fast;
  • Same laptop as above, booted a Kubuntu live distro, connected to the same cable and using the same network setup and the same network device: slow!

So I'm thinking maybe it's not a hardware problem but a configuration problem, but I'm not sure what to try. The only thing that came to my mind was the MTU size: Windows 7 reports a MTU of 1500, I don't know where to set it on Windows 2000 server but I set it so in Kubuntu and didn't make any difference.

Let me add that Speedtest.net was not my only benchmark, as I tried to download different files from the 'net (for example I used wget to to download the Firefox 6.0.2 package, always from the same URL) and the results were always the same.

What else could I try to troubleshoot the connection? Thank you very much for your help.

share|improve this question
add comment

1 Answer

up vote 2 down vote accepted

You may want to check to make sure the slow devices are negotiating the same speed/duplex settings as the windows 7 laptop. A duplex mismatch can cause network performance issues.

share|improve this answer
    
Checking the duplex settings is a good idea, thanks. I've found out how to check it in Linux: any hint on how to do the same in Windows Server 2000? Thanks again. –  MacThePenguin Sep 11 '11 at 8:23
    
Forcing the network device on the Windows 2000 server to run at 10 Mb full duplex did the trick. Thanks. –  MacThePenguin Sep 17 '11 at 13:31
    
10 megabit full duplex will only allow you to download at approximately 1.25 Megabytes a second, just so you know. If you're being provided a higher than 10 Meg service by your provider you will find that your server's network card is slower than your internet connection. –  Alex Berry Sep 16 '13 at 15:23
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.