Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I feel like this is a stupid question but:

I have a test environment set up where I need to enable SMTP basic authentication with IIS. I have a Win2k3 r2 server as a DC in its own windows domain called testdom.local. I also have the MS pop3 server set up with the testdom.local domain on that server. I have a windows account called "simon" on that domain and a mail box set up on the pop3 service.

With anonymous access set up on the IIS smtp server, I can send an email from a client to the server which will arrive in the simon mailbox. If I turn on basic authentication on the SMTP server, I can not get the mail client (outlook 2003) to authenticate.

I have followed what is said here: http://support.microsoft.com/kb/324285

I have tried:

  • the domains "testdom" and "testdom.local" in the default domain box in the SMTP authentication properties.
  • Using the logon names "simon", "simon@testdom.local" and "testdom\simon" in the logon properties on the mail client.
  • I have tried specifying smtp authentication using "use same settings as my incoming server" and manually specifying the account details.

What am I doing wrong? I feel like I am missing something really obvious!

Please note: This is a test environment, I have a requirement to use SMTP basic auth, so I am not interested in using any other authentication option. I have made sure Integrated Windows and SPA auth are turned off on client and server, and I have double checked the password is right because the pop3 works to collect the mail.

share|improve this question

1 Answer 1

I had this exact same problem and the issue turned out to be that I was trying to authenticate using the Administrator account. As soon as I tried a non-administrative user account it started working perfectly.

Possibly related information: http://www.apijunkie.com/APIJunkie/blog/post/2007/11/SMTP-535-573-Authentication-unsuccessful-error-on-Exchange-server-2003.aspx

share|improve this answer
    
Thanks... I will look into this and get back to you. –  simon Feb 23 '12 at 15:40
    
Sorry will get back to you I promise... I need to get some time on our test rig, as soon as I do I will report back. Thanks :) –  simon Mar 2 '12 at 14:50

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.