Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I've a virtual machine on VirtualBox 4.1.4 with Ubuntu 11.04. It was working perfectly, but after a reboot something really wrong happened: I wasn't able to connect to the internal network (same for NAT).

$ sudo dhclient -v
Internet Systems Consortium DHCP Client 4.1.1-P1
Copyright 2004-2010 Internet System Consortium.
All rights reserved.
For info, please visit https://www.isc.org/software/dhcp/

Error creating socket to list interfaces; Permission denied
Can't get list of interfaces.

The network interface is PCnet-FAST III.

Additional information:

$ uname -a
Linux LinuxFileServer 2.6.38-8-generic #42-Ubuntu SMP Mon Apr 11 03:31:50 UTC 2011 i686 i686 i386 GNU/Linux

Any ideas?

Thanks

EDIT:

$ sudo ifconfig -a
eth1      Link encap:Ethernet  HWaddr 08:00:27:af:f2:c7  
          indirizzo inet6: fe80::a00:27ff:feaf:f2c7/64 Scope:Link
          UP BROADCAST RUNNING MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisioni:0 txqueuelen:1000 
          Byte RX:0 (0 B)  Byte TX:3870 (3.8 KB)
          Interrupt:10 

lo        Link encap:Loopback locale  
          indirizzo inet:127.0.0.1  Maschera:255.0.0.0
          indirizzo inet6: ::1/128 Scope:Host
          UP LOOPBACK RUNNING  MTU:16436  Metric:1
          RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisioni:0 txqueuelen:0 
          Byte RX:960 (960.0 B)  Byte TX:960 (960.0 B)
share|improve this question
    
Please show the output of sudo ifconfig -a on the guest. –  Andrew Schulman Nov 3 '11 at 17:48
    
just edited the post –  Sergio Nov 4 '11 at 18:29

3 Answers 3

Is it possible that you upgraded your kernel, and some of the VirtualBox kernel modules haven't been rebuilt for the new kernel? On my host, I have

$ lsmod | grep vbox
vboxpci                15608  0
vboxnetadp              5838  0
vboxnetflt             16638  0
vboxdrv              1854398  3 vboxpci,vboxnetadp,vboxnetflt
share|improve this answer
    
no, I have another Ubuntu 11.04 VM that works perfectly... O.O and I have the same lsmod | grep vbox output on the host (Ubuntu 10.10) –  Sergio Nov 3 '11 at 17:41

Try backing up your /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules, then delete it, and reboot. This should reconfigure your network interfaces.

share|improve this answer
    
it changed the name eth1->eth0. but the problem still there :( –  Sergio Nov 5 '11 at 0:16
up vote 0 down vote accepted

I've done some tests and I realized that the reason of this mess was that I installed LikeWise-Open from the LikeWise website (I needed the lastest version).

I don't know why, but this happens.

The solution was to change the Linux distribution.

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.