Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

Apologies if this is not the right place for this question.

We have an Ajax web app.

At a user's site, they were having trouble running this application. It appeared that the internet was slow as they also had problems with normal browsing. Their PC was wired to the router.

I connected my laptop wirelessly to the same router and everything worked fine, which pointed to a problem with their computer.

Apparently not, they replaced the router and the problem was gone. Does anyone know how this is possible?

Thanks,

share|improve this question
add comment

3 Answers

There could be a cable or router connector problem which won't be the case with wireless.

share|improve this answer
    
Good point. Wood through the trees... –  MT. Jul 3 '09 at 13:42
1  
My first thought would have been to check the cable and the router port (as the ports themselves seem to go bad after some period of time on consumer grade routers) –  Catherine MacInnes Jul 3 '09 at 14:06
    
Maybe someone put a phone cable into the socket, bending some of the pins in there. –  Brad Gilbert Jul 5 '09 at 5:35
add comment

Wireless 802.11g is faster than 10Base-T. Maybe the first router autonegotiated 10Base-T instead of 100Base-T for some reason? It used to happen a lot with cheap switches and NICs that didn't do autonegotiation right, and so we used to turn off autonegotiation to force everybody to the same settings.

share|improve this answer
    
This was my first thought, router on half duplex and the computer on full duplex. It doesn't seem to appear much anymore, but 5-10 years ago it was the first thing I'd look for with usually slow network connections. –  Aaron Jul 3 '09 at 19:40
    
I have a switch that will go down to 10Base-T after a brown-out. –  Brad Gilbert Jul 5 '09 at 5:33
add comment

A consumer-grade "router" is actually a lot of separate devices rolled into one. It is a wireless access point, a switch, a router, usually also a firewall and DHCP server at least. It is possible that the switch portion was going bad, but the AP portion was functioning fine (assuming there were no physical network problems like a bad cable).

share|improve this answer
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.