Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

Setup

  • Ubuntu Server 11.10 x64
  • VirtualBox 4.1.12
  • One network adapter eth0 with a static IP address

My /etc/network/interfaces looks like

    #Local loopback
    auto lo
    iface lo inet loopback

    #Primary Interface
    auto eth0
    iface eth0 inet static
        address 10.0.0.6
        netmask 255.255.255.0
        gateway 10.0.0.1

Need

Static IP for Ubuntu Host

Static IP for multiple Ubuntu guests

My attempt

  1. Downloaded the .deb for 64bit virtual box
  2. dpkg -i virtualbox.deb
  3. Create a VM and install ubuntu server 11.10 x64 from ISO
  4. Set the networking mode to bridged and choose 'eth0' as the interface
  5. Fail.

None of the guides I can find for bridged networking work because everything changed since vbox 2

Edit (Update)

I no longer have this setup running b/c I didn't find an answer. I switched over to an ESXi rig from VMWare. This will prevent me from testing potential answers. I will voluntarily withdraw the question of a mod deems that appropriate, but I do think this is a good question that I'd love to see have an answer for the next poor guy to try this.

share|improve this question
add comment

1 Answer

Did you add your username to the vboxusers group? Add it with the command below

sudo usermod -a -G vboxusers username

Also check if the various virtualbox kernel modules are already running.

share|improve this answer
    
I did not, and would be curious if that would work. The kernel modules are up and running. Unfortunately I'm no longer running virtual box. I blew the box out in favor of ESXi. –  wmarbut Jun 21 '12 at 20:06
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.