Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I try to mount a .iso and get the following eror on windows Server 2012

"sorry, there was a problem mounting the file."

Anyone ?

It seems like it works fine if I mount it not through mapping drive.

share|improve this question
    
Did you verify that the iso's md5sum matched what it was supposed to be? –  EEAA Sep 6 '12 at 4:24
    
I have mounted it successfully without using mapping drive. I just got curious why I can mount it over unc-path but can't mount it through mapping drive –  maxisam Sep 6 '12 at 4:30

2 Answers 2

up vote 2 down vote accepted
+250

The error message is not very clear so here are some tips on debugging the issue. Open up a Powershell command prompt and type the following (from here) :

function Resolve-Error ($ErrorRecord=$Error[0])
{
   $ErrorRecord | Format-List * -Force
   $ErrorRecord.InvocationInfo |Format-List *
   $Exception = $ErrorRecord.Exception
   for ($i = 0; $Exception; $i++, ($Exception = $Exception.InnerException))
   {   "$i" * 80
       $Exception |Format-List * -Force
   }
}

Next type the following command to mount your image. Change the "ImagePath" parameter with the path to your ISO:

Mount-DiskImage -Verbose -StorageType "ISO"  -ImagePath "C:\Downloads\Core-current.iso"

The "-verbose" flag should give you some info but type the following command immediately after executing the above might give you more debug info:

Resolve-Error

Paste the error message back here if it gets you nowhere and see if someone can help :)

share|improve this answer
    
Interesting. Mount-DiskImage actually succeeded in mounting the image. But I still get the same error message double click the ISO in Explorer to mount it - and then the disk gets mounted. –  Michael Hampton Feb 5 '13 at 1:44
    
Hmm.sounds explorer related...saw an answer here social.technet.microsoft.com/Forums/en/winserver8gen/thread/… ...'Right click on the image and choose open with "Choose default program.." Then select "Windows Explorer". It appears that the default application associated with the image causes the mount option to fail.' –  Ameer Deen Feb 5 '13 at 2:07
    
Re-associating the file extension with Explorer did solve the issue for me. Thanks! –  Michael Hampton Feb 5 '13 at 17:26

If you downloaded the iso from Microsoft using their Akamai NetSession client then this is actually a bug in the downloader.

When you right click and try to mount, you will get this error:

enter image description here

The problem is that their required download manager is setting the download file to be a sparse file as can be seen by the "P" attribute in the screenshot below.

enter image description here

The easiest way to fix this is to copy the file so that the sparse attribute is gone. Normally if you copy using Windows Explorer the sparse attribute will be removed.

Credit for this info goes to : Bug of the Day: Couldn't Mount File in Windows 8.1

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.