Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I am having trouble getting an "out of the box" openldap server working.

The examples on the openldap site still refer to the slapd.conf file, but the install does not make that.

if I start the server (service slapd start) I do not get any errors, but cannot connect

ldap_sasl_bind(SIMPLE): Can't contact LDAP server (-1)

anyone have a simple howto for v2.4 ? I am on fedora15, installed openldap-servers and clients via yum. I have phpldapadmin installed that I can try and connect with once I can get the command line working

a couple comments.

I found a reference to starting the server manually, via /usr/sbin/slapd -d -1 instead of service slapd start.

Doing that showed me some debugging and I saw an error that a directory did not exist: /var/openldap-data

I created that and then starting via /usr/sbin/slapd -d -1 actually does something now.

So, my questons at the moment are:

  1. why does ldapsearch -x -b '' -s base '(objectclass=*)' namingContexts work after manual slapd and not as a service?

  2. Should it be using /var/openldap-data ? (I never specified that location.)


further comment / question:

the ldap server seems to be running fine when started via slapd -d -1 &

but the command service slapd start responds with OK but then does not start.

How can I tell what the problem is? it does not seem to produce any error messages that I can see... is there a log somewhere that would show the error?

share|improve this question
    
Please edit your question if you have more informations. Don't use the comment function for this. –  Thomas Berger Oct 15 '12 at 19:57
    
moved comments into the main text. thanks Thomas. –  Andy Dingfelder Oct 15 '12 at 21:41

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.