Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I am trying to configure vlans on a netgear GS752TSX from the Linux command line with netsnmp. I have created vlan 99 on the web interface now want to control the pvid settings, egress and tagging. I have identified these as the MIBs I need to change:

dot1qPvid.<port>
dot1qVlanStaticEgressPorts.99
dot1qVlanStaticUntaggedPorts.99

Pvid works as I expect:

$ snmpset -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qPvid.17 u 99
Q-BRIDGE-MIB::dot1qPvid.17 = Gauge32: 99
$ snmpget -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qPvid.17
Q-BRIDGE-MIB::dot1qPvid.17 = Gauge32: 99

and so do the egress ports:

$ snmpset -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qVlanStaticEgressPorts.99 x 'ff ff ff ff ff ff 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00'
Q-BRIDGE-MIB::dot1qVlanStaticEgressPorts.99 = Hex-STRING: FF FF FF FF FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
$ snmpget -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qVlanStaticEgressPorts.99
Q-BRIDGE-MIB::dot1qVlanStaticEgressPorts.99 = Hex-STRING: FF FF FF FF FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 

But untagging the ports doesn't seem to remember my setting:

$ snmpset -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qVlanStaticUntaggedPorts.99 x 'ff ff ff ff ff ff 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00'
Q-BRIDGE-MIB::dot1qVlanStaticUntaggedPorts.99 = Hex-STRING: FF FF FF FF FF FF 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
$ snmpget -r 1 -t 20 -v 2c -c private <switch> dot1qVlanStaticUntaggedPorts.99
Q-BRIDGE-MIB::dot1qVlanStaticUntaggedPorts.99 = Hex-STRING: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 
00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 

I have tried netsnmp 5.4.1 and 5.7.2.

Is there something I'm doing wrong?

share|improve this question
    
Honestly, I wouldn't be surprised if Netgear's SNMP set doesn't work right. Upgrade the firmware if you can and check the latest docs. If it's still the same, I'd contact Netgear. You might have found a bug. –  EhevuTov Oct 24 '12 at 5:01
    
I've found that write operations of Q-BRIDGE-MIB on various devices to be very unreliable. Sometimes you have to do the operations in a certain order, for example. Sometimes you have to set egress and untagged in the same SNMP set command. Experiment with various methods! –  Andrew Dec 4 '13 at 21:35
    
Reported it to Netgear and it was a bug, which they've now resolved. @Andrew thanks, that might be useful to know in the future. –  Russell Gallop Dec 5 '13 at 9:26

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.