Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I'm running Debian Wheezy Beta 4 with KVM based guest systems which run the same operating system. I'm using LibVirt to manage the virtualisation.

What I would like to do is to attach an LVM based block device to a running guest system through Virtio. If I would configure it through virsh edit [MACHINE] it would look like this:

<disk type='block' device='disk'>
  <driver name='qemu' type='raw' cache='none' io='native'/>
  <source dev='/dev/volume_group/logical_volume'/>
  <target dev='vdb' bus='virtio'/>
</disk>

I tried to find out how to do this with virsh attach-disk. So far I figured the following:

virsh attach-disk guest /dev/volume_group/logical_volume vdb --driver qemu --type raw --cache none --persistent

How can I specify the target's bus and driver's io field? I really need these options to be exactly as specified in the XML.

share|improve this question
add comment

1 Answer 1

I find the commandline way of specifying the options quite limited. Try using the attach-device action and specify the disk configuration in an XML file.

virsh # attach-device [MACHINE] /tmp/new-disk.xml

with the new-disk.xml file containing the five lines you would add using edit.

Add --persistent to have it update your machine's XML definition for you.

update

Make sure to have the hotplug kernel modules loaded in the guest before adding the device:

modprobe acpiphp
modprobe pci_hotplug

You should then see the kernel throwing some debug messages in dmesg, like this:

[  321.946440] virtio-pci 0000:00:06.0: using default PCI settings
[...]
[  321.952782]  vdb: vdb1 vdb2
share|improve this answer
    
I'm always getting the following message: error: Failed to attach device from new-disk.xml and then error: End of file while reading data: Input/output error. Afterwards the libvirt daemon process is gone and I need to restart it. The exact same XML snippet works fine if I paste it manually in virsh edit [MACHINE] –  aef Nov 29 '12 at 15:54
    
"End of file while reading data: Input/output error" -- sufficient permissions on the file for the user which Libvirtd runs as? and "the libvirt daemon process is gone and I need to restart it" seems a bug to me. –  gertvdijk Nov 29 '12 at 15:56
    
The file is world-readable. I guess it's some kind of bug. –  aef Nov 29 '12 at 16:08
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.