Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I want to run the smartctl self tests to check the health of the drives in my RAID array (PERC 5/i). The array is on sda and comprises six drives. I can check the status using

sudo smartctl /dev/sda -d megaraid,0 -a

And I see that SMART is available and enabled on all the drives. I have tried to run self tests using

 sudo smartctl /dev/sda -d megaraid,0 -t short

and

 sudo smartctl /dev/sda -d megaraid,0 -t long

I have also tried it on all of the drives 0-5. No matter what I try, when I run:

 sudo smartctl /dev/sda -d megaraid,0 -l selftest

I always get the same result, which seems to always report that I have never run a self test.

 /dev/sda [megaraid_disk_00] [SAT]: Device open changed type from 'megaraid' to 'sat'
 ===START OF READ SMART DATA SECTION ===
 SMART Self-test log structure revision number 1
 No self-tests have been logged.  [To run self-tests, use: smartctl -t]

From what I read, I should have no problem running the short and long self tests on the array while it is mounted. Does anyone else have experience running these tests on a PERC 5/i raid array who could lend some insight into what is causing the problem?

(smartmontools release 5.40 dated 2009-12-09 at 21:00:32 UTC)

share|improve this question
add comment

1 Answer

up vote 1 down vote accepted

This is a Dell Perc 5/i hardware array controller. Let it do its thing. If you don't have red or amber lights on the disks, why are you concerned with running your own S.M.A.R.T. tests?

The array controller uses S.M.A.R.T. in addition to other features/test to determine drive health. Running your own analysis is unnecessary.

share|improve this answer
    
I want to run the long suite of SMART tests to diagnose a problem I am having with the array where the write speeds periodically drop to near zero and the average wait time goes up substantially and queue fills up. I suspect the problem is with one of the drives, but there hasn't been a failure. –  canzar Dec 18 '12 at 14:09
    
Could be a failing drive. But do you have a write cache enabled on the array card? –  ewwhite Dec 18 '12 at 14:17
    
I suspect it is a failing drive, which is why I wanted to run the SMART tests to see if I could figure out what drive it is. The problem still occurs with write cache enabled, but is less pronounced (only occurs under heavy read/write load). –  canzar Dec 18 '12 at 14:36
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.