Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

We are running a lab network with a centralized file server. I recently installed Linux Mint on a new client computer and set up LDAP for user management and network folders through the fstab. When booting, the login screen appears and accepts users and passwords correctly but the home folders and others listed in the fstab are not mounted. Only when I manually run mount -a are the folders mounted successfully. So it seems that at the time fstab is called the network connection is not up yet?

I've tried adding a mount -a script to /etc/network/if-up.d/, but then the network fails to start completely.

Any ideas how I can ensure that the network is up when fstab is called?

share|improve this question
    
Did you try adding "/bin/mount -a" in /etc/rc.local ? It is not the most recommended way of doing it, but you might try it. –  Daniel t. Jan 29 '13 at 15:09
    
@Danielt.Thanks a lot! It seems to work. Why would this not be a recommended way? –  Markus Jan 29 '13 at 15:40
    
Mounting file systems is mainly done by adding entries to /etc/fstab, so unless you document this and every one in your team is aware of this, other admins might not check /etc/rc.local instantly. For a complete list of the do and don't of /etc/rc.local check this link sys-log.bencane.com/2011/12/… –  Daniel t. Jan 29 '13 at 15:47
    
If that helps you resolve the issue, keep it then. I will post it as an answer. –  Daniel t. Jan 29 '13 at 15:49

1 Answer 1

up vote 0 down vote accepted

Try adding "/bin/mount -a" in /etc/rc.local

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.