Sign up ×
Server Fault is a question and answer site for system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I'm trying to setup a web SAML login on Domino server. I received the SAML 2.0 metadata XML file from the identity provider which is Oracle Identity Federation 11g.

I imported the metadata to a IdP configuration document and got the first phase of the login to work so that the user is redirected to IdP server for login.

When the login at IdP is done I'm redirected back to Domino server and get "Error 400 HTTP Web Server: Bad SAML Request". I have tried DEBUG_SAML notes.ini setting with different numbers and finally all combined: DEBUG_SAML=11199. This is shown on server console:

Relay state is not equal [1575470014] - [], url decoded/decripted [$$_vrd2=95ed6770a665e89b35e0a74c03e6b463-b4cea507-ysrLzM3LyMx47oPqJm7hhAT%2FwyC%2BkYQ8GVN1HA%2BVb2FnIek6KcAxlr%2FzuOW018x5SUc5ULLb0zLZs3avb0UaT4t%2FepmI%2FcR29lrkKXIa9lxT9XvViDytNdpVObJG]
Could not decode cookie. Dump post data:
PostFieldName - SAMLResponse - Data - 
PostFieldName - RelayState - Data -
19.09.2013 15:17:19   HTTP Web Server: Bad SAML Request [/names.nsf?SAMLLogin] Anonymous

I end up to URL with the Error 400 mentioned above. As "Single sign-on service URL" I have:

This is the URL structure that works with the Oracle product. Federation product in IdP configuration document was set to ADFS when I imported the metadata but I have also tried with TFIM.

The reason for the failure seems to be "Relay state is not equal" or "Could not decode cookie" but what can be done about them?

EDIT 2013-09-26

IBM support refused to help me because Domino only supports MS AD and IBM TFIM as IdP. I thought SAML is a standard.

share|improve this question
Have you checked time on each server because SAML is very time sensitive. – Fredrik Norling Dec 9 '13 at 15:26
Hi Panu, did you manage to successfully get SSO working with Domino as the SP against OIF 11g as the IDP? – lee_mcmullen Mar 16 at 16:09
No. They have switched the IdP to Shibboleth and we still have Shibboleth in front of Domino in our end. I haven't tried yet to make Domino work with Shibboleth IdP. – Panu Haaramo Mar 17 at 14:52
Thanks Panu. I've got everything configured as detailed here but every time I try to sign in I'm getting a message returned by the IDP which says "The SAML Request is invalid". The IDP I'm running against is OpenSSO on Tomcat. Would you have any pointers for me by any chance? – lee_mcmullen Mar 26 at 15:30
DEBUG_SAML=11199 notes.ini setting should turn on all debugging and maybe give you some useful info. – Panu Haaramo Mar 26 at 15:36

1 Answer 1

I dunno if you ever got this solved but i finally managed to sort out this error for the federation i was setting up. If you tell Domino to setup the federation against an ADFS it will set a cookie called DOMSTATE this one needs to be set the whole time.

Also note, if you set the Relaystate flag in the saml post back to the domino server the domino server will take the value specified there and match it against the domstate cookie. So I got around this problem by not sending the relaystate flag back to the domino server.

share|improve this answer
Hi Meleth, I wonder if you might be able to help me? Could you take a look at my comments to the original question above and let me know if you have any pointers? You mention in your answer that you got it working successfully so I'd be keen to understand what you did differently and whether my issue is a config issue or an incompatibility issue between Domino and OpenSSO. Thanks, Lee – lee_mcmullen Mar 26 at 15:32

Your Answer


By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.