Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I use samba (3.4) and OpenLDAP (2.4) for file sharing and directory service.

Some days ago, I noticed that samba has problem in connection to the LDAP service while beforehand it was working properly. But still the shared directories were accessible. After restarting the smbd service, it is not accessible anymore. So, there are lots of necessary files unavailable for people in the network! Any help?

The samba log file has reported:

[2014/01/30 11:21:59,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  Connection to LDAP server failed for the 1 try!
[2014/01/30 11:22:00,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  Connection to LDAP server failed for the 2 try!
[2014/01/30 11:22:01,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  Connection to LDAP server failed for the 3 try!
[2014/01/30 11:22:02,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  .
  .  (the number is just counted up)
  .
  Connection to LDAP server failed for the 13 try!
[2014/01/30 11:22:12,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  Connection to LDAP server failed for the 14 try!
[2014/01/30 11:22:13,  1] lib/smbldap.c:1265(another_ldap_try)
  Connection to LDAP server failed for the 15 try!
[2014/01/30 11:22:14,  0] smbd/server.c:1201(main)
  ERROR: failed to setup guest info.
[2014/01/30 11:22:14,  0] smbd/server.c:1069(main)
  smbd version 3.4.7 started.
  Copyright Andrew Tridgell and the Samba Team 1992-2009
[2014/01/30 11:22:14,  0] smbd/server.c:1115(main)
  standard input is not a socket, assuming -D option
[2014/01/30 11:22:14,  0] lib/smbldap.c:1086(smbldap_connect_system)
  failed to bind to server ldapi:/// with dn="uid=samba,ou=system-accounts,dc=example,dc=com" Error: Invalid credentials
        (unknown)

some corresponding system logs:

Jan 30 14:27:34 atom-lan slapd[2320]: connection_read(24): no connection!
Jan 30 14:27:35 atom-lan winbindd[2872]: [2014/01/30 14:27:35,  0] lib/smbldap.c:656(smbldap_store_state)
Jan 30 14:27:35 atom-lan winbindd[2872]:   PANIC: assert failed at lib/smbldap.c(656): tmp_ldap_state == smbldap_state
.
. (repetition)
.
Jan 30 14:42:55 atom-lan init: smbd main process (5977) terminated with status 255
Jan 30 14:42:55 atom-lan init: smbd main process ended, respawning
Jan 30 14:42:55 atom-lan smbd[6037]: [2014/01/30 14:42:55,  0] smbd/server.c:1115(main)
Jan 30 14:42:55 atom-lan smbd[6037]:   standard input is not a socket, assuming -D option
Jan 30 14:42:55 atom-lan smbd[6037]: [2014/01/30 14:42:55,  0] lib/smbldap.c:1086(smbldap_connect_system)
Jan 30 14:42:55 atom-lan smbd[6037]:   failed to bind to server ldapi:/// with dn="uid=samba,ou=system-accounts,dc=example,dc=com" Error: Invalid credentials

In case more information is needed, please just comment it and I will update the question.

share|improve this question
    
Error: Invalid credentials message seems to be explicit. Have you checked if those credentials are still valid at LDAP side ? –  krisFR Feb 5 at 17:05
    
It looks working ldapsearch -LLL -Y EXTERNAL -H ldapi:/// -b uid=samba,ou=system-accounts,dc=gtt-technologies,dc=selfip,dc=com I couldn't solve the problem yet and am still stuck on it. Can someone please help me?! It's has to be solved as soon as possible! I am really mixed up! –  Masood Feb 21 at 14:45

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Browse other questions tagged or ask your own question.