Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I have a server from OVH and have the following procedure of setting ZFS on FreeBSD10 on OVH server following the https://wiki.freebsd.org/RootOnZFS/GPTZFSBoot/Mirror

Creating a bootable ZFS Filesystem

zpool destroy zroot
gpart destroy -F ada0
gpart destroy -F ada1

gpart create -s gpt ada0
gpart create -s gpt ada1

gpart add -b 34 -s 64k -t freebsd-boot ada0
gpart add -s 8G -t freebsd-swap -l swap0 ada0
gpart add -t freebsd-zfs -l disk0 ada0

gpart add -b 34 -s 64k -t freebsd-boot ada1
gpart add -s 8G -t freebsd-swap -l swap1 ada1
gpart add -t freebsd-zfs -l disk1 ada1

gpart bootcode -b /boot/pmbr -p /boot/gptzfsboot -i 1 ada0
gpart bootcode -b /boot/pmbr -p /boot/gptzfsboot -i 1 ada1

Create ZFS Pool zroot

mkdir /tmp/zroot
zpool create -o cachefile=/boot/zfs/zpool.cache -m none -f zroot mirror /dev/gpt/disk0 /dev/gpt/disk1
zpool set bootfs=zroot zroot
zfs set checksum=fletcher4 zroot
zfs set mountpoint=/tmp/zroot zroot

zfs create -o compression=on -o exec=on -o setuid=off zroot/tmp

Installing FreeBSD to the ZFS filesystem

zfs create -o compression=on -o exec=on -o setuid=off zroot/tmp

chmod 1777 /tmp/zroot/tmp

zfs create zroot/usr

zfs create zroot/var
zfs create -o compression=lz4 -o exec=off -o setuid=off zroot/var/crash
zfs create -o exec=off -o setuid=off zroot/var/db
zfs create -o compression=lz4 -o exec=on -o setuid=off zroot/var/db/pkg
zfs create -o exec=off -o setuid=off zroot/var/empty
zfs create -o compression=lz4 -o exec=off -o setuid=off zroot/var/log

zfs create -o compression=gzip -o exec=off -o setuid=off zroot/var/mail
zfs create -o exec=off -o setuid=off zroot/var/run
zfs create -o compression=lz4 -o exec=on -o setuid=off zroot/var/tmp

chmod 1777 /tmp/zroot/var/tmp

zpool export zroot

zpool import -o cachefile=/tmp/zpool.cache zroot

cd /tmp/zroot
mkdir fileinstall
cd fileinstall
fetch http://ftp1.fr.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/10.0-RELEASE/base.txz
fetch http://ftp1.fr.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/10.0-RELEASE/kernel.txz
fetch http://ftp1.fr.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/10.0-RELEASE/src.txz
fetch http://ftp1.fr.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/10.0-RELEASE/doc.txz
fetch http://ftp1.fr.FreeBSD.org/pub/FreeBSD/releases/amd64/10.0-RELEASE/ports.txz

sh

export DESTDIR=/tmp/zroot

for file in base.txz kernel.txz doc.txz src.txz ports.txz;
do (cat $file | tar --unlink -xpJf - -C ${DESTDIR:-/});
done


cp /tmp/zpool.cache /tmp/zroot/boot/zfs/zpool.cache

chroot /tmp/zroot /bin/sh

echo 'zfs_load="YES"' >> /boot/loader.conf
echo 'if_em_load="YES"' >> /boot/loader.conf
echo 'vfs.root.mountfrom="zfs:zroot"' >> /boot/loader.conf
echo 'geom_mirror_load="YES"' >> /boot/loader.conf

echo 'dumpdev="AUTO"' >> /etc/rc.conf
echo 'zfs_enable="YES"' >> /etc/rc.conf
echo 'sshd_enable="YES"' >> /etc/rc.conf
echo 'local_unbound_enable=yes' >> /etc/rc.conf
echo 'ifconfig_igb0="inet XXX.XXX.XXX.XXX netmask 255.255.255.0 broadcast XXX.XXX.XXX.XXX"' >> /etc/rc.conf

echo '# IPv6 configuration' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_enable="YES"' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_network_interfaces="igb0"' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_activate_all_interfaces="YES"' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_network_interfaces="auto"' >> /etc/rc.conf
echo 'ip6addrctl_policy="ipv6_prefer"' >> /etc/rc.conf
echo 'ifconfig_igb0_ipv6="inet6 2001:XXX:: prefixlen 64"' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_static_routes="ovhgw"' >> etc/rc.conf
echo 'ipv6_route_ovhgw="2001:XXX:ff -prefixlen 128 -interface igb0"' >> /etc/rc.conf
echo 'ipv6_defaultrouter="2001:XXX:ff"' >> /etc/rc.conf
echo 'hostname="ns426770.ip-37-187-148.eu"' >> /etc/rc.conf

echo 'search ovh.net' >> /etc/resolv.conf
echo 'nameserver 213.186.33.99' >> /etc/resolv.conf

vi /tmp/zroot/etc/fstab
# Device                        Mountpoint              FStype  Options         Dump    Pass#
/dev/gpt/swap0                  none                    swap    sw              0       0
/dev/gpt/swap1                  none                    swap    sw              0       0
zroot                           /                       zfs     rw,noatime      0       0
zroot/tmp                       /tmp                    zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr                       /usr                    zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr/home                  /usr/home               zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr/ports                 /usr/ports              zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr/ports/distfiles       /usr/ports/distfiles    zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr/ports/packages        /usr/ports/packages     zfs     rw,noatime      0       0
zroot/usr/src                   /usr/src                zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var                       /var                    zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/crash                 /var/crash              zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/db                    /var/db                 zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/db/pkg                /var/db/pkg             zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/empty                 /var/empty              zfs     ro              0       0
zroot/var/log                   /var/log                zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/mail                  /var/mail               zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/run                   /var/run                zfs     rw,noatime      0       0
zroot/var/tmp                   /var/tmp                zfs     rw,noatime      0       0


passwd root
vi /etc/ssh/sshd_config

exit
exit
cd /
zfs umount -a
zfs set mountpoint=legacy zroot
zfs set mountpoint=/tmp zroot/tmp
zfs set mountpoint=/usr zroot/usr
zfs set mountpoint=/var zroot/var


zfs create -V 4G zroot/swap
zfs set checksum=off zroot/swap
zfs set org.freebsd:swap=on zroot/swap
zfs set readonly=on zroot/var/empty

when i reboot the system, i am unable to access it and error on the OVH management screen, but as i don't have KVM access, i am unable to see the errors.

is there anything i may have missed in my procedure?

any advice much appreciated

share|improve this question
1  
You missed, getting KVM access. You will need it to sort this. –  Michael Hampton May 18 at 15:51
    
ok, i have KVM access to the system, as i was behind a proxy, OVH's KVM did not work. will try again and report the errors –  khinester May 19 at 8:18

1 Answer 1

ok, i missed the `echo 'defaultrouter="XXX.XXX.XXX.254"' otherwise all works fine

share|improve this answer

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.