Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I am currently doing a RAM upgrade on an HP proliant DL360 G7 server. After installing the new RAM (18x 8GB KTH-PL316E/8G) the LED indicator lights for every single DIMM turned amber and the health check light turned red. I tried putting some older RAM back into the server to see if the new RAM was the problem, but the server still had every single DIMM amber, even though every DIMM was not populated. Does anyone know why this would happen?

Thanks in advance.

share|improve this question
    
Did you check the BIOS to see why they were showing amber? –  Nathan C Jul 7 at 15:01
    
iLO3 is configured. The new RAM I am trying to use is kingston, but the old RAM that I am testing it with now is Samsung. I'm not sure what the old RAM configuration was, as when I started working on the box this morning the old RAM configuration had already been removed –  Allfer2 Jul 7 at 15:09

2 Answers 2

up vote 7 down vote accepted

Hmm, that's Kingston RAM. Are you absolutely sure it is compatible? (I advocate using HP RAM in HP servers)

What was the old RAM configuration?

I'd suggest going back to the old configuration...

To start, please remove power (and power cables) from the system for a few minutes. Plug them back in and try again. Also, is your ILO3 configured? You can use that to review the server's IML log and see why your RAM is giving you an error or any other relevant POST messages.

For the new RAM, please ensure it is seated properly. The DL360 G7 has 18 DIMM slots, so you're filling it up. Weird things happen when you approach the limits of a platform like this. So the best case is to start small and popular one DIMM per CPU and build up from there.

EDIT:

You're using unbuffered RAM. That server will only support 96GB of unbuffered memory... so 12 modules.

Please use the right RAM for the server (500662-B21) if you intend to max the server out.

share|improve this answer
    
I think youre right about the 8GB RAM not being compatible with the server. However, I've replaced the 18 8GB with only 12 2GB and I am still getting amber light indicators even for the DIMMS that do not have any RAM in them –  Allfer2 Jul 7 at 15:13
    
Good spot on the unbuffered - I've never heard of anyone ever using that so it didn't leap out at me, well done –  Chopper3 Jul 7 at 15:22
    
@ewwhite So would using that RAM cause some issue with the server that would cause it to keep showing these error lights? Because even now with supported RAM I am getting amber lights on every single dimm, even those that are not populated –  Allfer2 Jul 7 at 15:31
    
Examine the IML log in the ILO3 interface. –  ewwhite Jul 7 at 15:36
    
The only error the log is showing is "Maintenance note: Memory Configuration Error: System boot halted." So definitely related to memory, but not a whole lot of useful information there. –  Allfer2 Jul 7 at 15:42

I can see the issue here - if you look on the compatibility tab of THIS link you'll see it's not a supported configuration. Presumably because it's 12800 memory rather than the 1066 or 1333 memory HP sell but it could be another factor - either way next time be more careful selecting products, if in doubt always buy from the vendor for this exact reason.

share|improve this answer
    
I understand that that is the issue with the new RAM, but why is the server still showing those health errors even after the RAM was switched out? –  Allfer2 Jul 7 at 15:18
    
@Allfer2 Did you remove the power from the machine and let it sit? –  ewwhite Jul 7 at 15:20
    
@ewwhite Let it sit for about 5 minutes with power unplugged. Plugged it back in and powered it up and all dimms still show up amber –  Allfer2 Jul 7 at 15:23

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.