Take the 2-minute tour ×
Server Fault is a question and answer site for professional system and network administrators. It's 100% free, no registration required.

I just installed XAMPP on my Ubuntu 9.10 box according to the instructions here and as far as I can see, everything was followed exactly per instructions, including setting up the soft link to my folder. When I try to browse to http://localhost/ everything works fine, and the XAMPP page comes right up, but when I try to browse to http://localhost/me or http://localhost/me/index.html i get an error 403 message. My folders and files inside are set to 755 permissions, and I'm not seeing anything that looks like an issue, but I don't really know how to troubleshoot this. Does anyone have any ideas what I can look at and change to get this working right? Thanks.

share|improve this question
add comment

2 Answers

up vote 0 down vote accepted

Ok, found the solution finally. I had to reverse the softlink stuff so that instead of the /opt/lampp/htdocs/$USER pointing to ~/public_html it went ~/public_html to /opt/lampp/htdocs/$USER. making this change let me work fine.

share|improve this answer
add comment

First, make sure that permissions are correct on your DocumentRoot, but also every folder above that in the tree. Whatever user your apache is running as needs to be able to cd through those folders. What do your apache error_logs say about these 403 errors?

Second, why are you using XAMPP in ubuntu? Installing LAMP in ubuntu is really as easy as a single command, and you'll end up with a far more secure and standardized environment than you will with XAMPP.

If this server is for development only, XAMPP is probably okay, but don't even think about using XAMPP for a production site - that's not what it was made for, and you're just asking for trouble if you do that.

share|improve this answer
    
The production site is hosted by Peak. I'm just building the site here. I installed XAMPP as the link in the question was the first link on my search results, looked easy, and set up quickly. –  Tom Dec 9 '09 at 3:55
    
the error message is "[Tue Dec 08 19:57:20 2009] [error] [client ::1] Symbolic link not allowed or link target not accessible: /opt/lampp/htdocs/me" but according to the instructions, it should be ok. Can I allow it? Or do I need to go another route? –  Tom Dec 9 '09 at 3:59
    
Okay, well when looking for support from peers and from the ubuntu community, you'll likely have much better luck when using the LAMP stack that you can install via apt/synaptic/etc, than you will with XAMPP. –  EEAA Dec 9 '09 at 3:59
add comment

Your Answer

 
discard

By posting your answer, you agree to the privacy policy and terms of service.

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.