0

I upgraded a Debian 9 "Stretch" server to Debian 10 "Buster", which also upgrades Mediawiki to version 1.31.

Trying to run update.php, it fails with "Cannot access the database: No database connection":

/var/lib/mediawiki/maintenance# php update.php
MediaWiki 1.31.10 Updater

Your composer.lock file is up to date with current dependencies!
[6b70dd5bdc9deadcca99506a] [no req]   Wikimedia\Rdbms\DBConnectionError from line 1004 of /usr/share/mediawiki/includes/libs/rdbms/database/Database.php: Cannot access the database: No database connection
Backtrace:
#0 /usr/share/mediawiki/includes/libs/rdbms/loadbalancer/LoadBalancer.php(1140): Wikimedia\Rdbms\Database->reportConnectionError(string)
#1 /usr/share/mediawiki/includes/libs/rdbms/loadbalancer/LoadBalancer.php(750): Wikimedia\Rdbms\LoadBalancer->reportConnectionError()
#2 /usr/share/mediawiki/includes/GlobalFunctions.php(2813): Wikimedia\Rdbms\LoadBalancer->getConnection(integer, array, boolean)
#3 /usr/share/mediawiki/maintenance/Maintenance.php(1311): wfGetDB(integer, array, boolean)
#4 /usr/share/mediawiki/maintenance/update.php(147): Maintenance->getDB(integer)
#5 /usr/share/mediawiki/maintenance/doMaintenance.php(94): UpdateMediaWiki->execute()
#6 /usr/share/mediawiki/maintenance/update.php(248): require_once(string)
#7 {main}

The database is Postgresql, and I can access it fine with psql etc.

In LocalSettings.php I have

## Database settings
$wgDBtype           = "postgres";
$wgDBserver         = "localhost";
$wgDBname           = "wikidb";
$wgDBuser           = "...";
$wgDBpassword       = "...";

# Postgres specific settings
$wgDBport           = "5432";
$wgDBmwschema       = "mediawiki";
$wgDBts2schema      = "public";

In the Mediawiki debug log, I also see

IP: 127.0.0.1
Start command line script update.php
[caches] cluster: EmptyBagOStuff, WAN: mediawiki-main-default, stash: db-replicated, message: SqlBagOStuff, session: SqlBagOStuff
[caches] LocalisationCache: using store LCStoreNull
[DBConnection] Wikimedia\Rdbms\LoadBalancer::openConnection: calling initLB() before first connection.
[DBReplication] Wikimedia\Rdbms\LBFactory::getChronologyProtector: using request info {
    "IPAddress": "127.0.0.1",
    "UserAgent": false,
    "ChronologyProtection": false,
    "ChronologyPositionIndex": 0
}
[DBConnection] Wikimedia\Rdbms\LoadBalancer::openConnection: failed to connect to database 0 at 'localhost'.
[DBConnection] Wikimedia\Rdbms\LoadBalancer::reportConnectionError: connection error: Unknown error ([Null])
[exception] [6b70dd5bdc9deadcca99506a] [no req]   Wikimedia\Rdbms\DBConnectionError from line 1004 of /usr/share/mediawiki/includes/libs/rdbms/d
atabase/Database.php: Cannot access the database: No database connection

I'm now completely stuck...

0

Try commenting out:

$wgDBmwschema       = "mediawiki";
$wgDBts2schema      = "public";

The first setting's default value has changed; the second is obsolete.

1
  • Unfortunately, commenting these out makes no difference. And the data is actually still under the "mediawiki" namespace in Postgres. – mivk Nov 29 '20 at 15:02

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.