0

My Hyper-V VM(Server2008R2, SP1) shows very high (almost 100%) CPU use when fully under heavy load (6cores from total physical 8cores, 25Gb RAM from total 32GB) - used as TS, Picture TOP right corner

VM2 (SQL machine, Server 2008R2, SP1) shows almost no CPU use (1 core, 4GB RAM) - picture TOP LEFT

And funny thing :Physical machine (Bottom picture) has only 1core dedicated out of 8cores + 4GB dedicated out of 32GB just enough to run primary OS and hypervisor) -This physical machine shows almost no load !! for ALL cores of both quad-core CPUs! - Picture on bottom.

Problem/Question : 1, Are my CPUs working on 100%, but it doesnt show the Load which is in VMs? (so here the CPU graph is not correct in terms of "physical machine total CPU use") - or 2, The CPU graph in Physical machine is correct, and all the Cores are beeing bored and not used for even 10% in the physical machine.(Rooftop of virtualization??)

  • or....??

Does anybody has experience with such a performance issue/performance evaluating of Hyper-V VMs vs physical machine? I just want to know, if all my CPU power is beeing used as it shows in VM...If so I have to get new hardware, if not : My hardware should be fine, only some tweeking might be needed....or?

Picture attached : https://plus.google.com/photos/58146/albums/433/770?banner=pwa&pid=770&oid=58146

LEFT : VM SQL load (not important) RIGHT : Application VM 100% load!!!!! BOTTOM : Physical machine load showing tiny CPU use

  • What is the host CPU config, and how many vCPUS have you assigned to the guest? It's not a 1-to-1 comparison when assigning vCPU against host physical hardware. – DanBig Oct 23 '14 at 17:44
  • You image link seems to be broken. Can you please re-upload that on imgur.com? – Zoredache Oct 23 '14 at 18:47
  • HI, probably redirected URL, here valid one : picasaweb.google.com/lh/photo/… – Jozef Oct 23 '14 at 20:03
  • CONFIG : Physical machine Dell poweredge 2950 : 2x CPU Xeon 3ghz quadcore, 32Gb RAM, RAID10 4xSAS 15K + 2xSSD for OS and MSSQL. Application Virtual machine : assigned from total : 6 cores, 25GB, RAID for data, 1xSAS for OS MSSQL machine : assigned :1 core, 4Gb RAM. – Jozef Oct 23 '14 at 20:07
  • @Jozef: Did you manage to solve this? (Also Image-Links are dead.) – StackzOfZtuff Dec 9 '15 at 11:59
-1

try this tool to show the real CPU usage of guests:

enter image description here

http://hyperv.veeam.com/task-manager-hyper-v-announce/

  • Hi, thank you, I will give it a try. great!!! Do you think running this tool on host and guest will show correct-the same results ? – Jozef Oct 23 '14 at 20:10
  • try it on the host and look if the CPU usage is now displayed correctly. – magicandre1981 Oct 24 '14 at 4:15
  • HI, seems my OS is not supported... :-( SERVER 2008R2, SP1 – Jozef Oct 24 '14 at 6:02
  • maybe it only works with Server 2012. – magicandre1981 Oct 24 '14 at 17:14
  • hi, I see that, but both my OS (guest and host) are Server 2008R2, any tools for this? – Jozef Oct 25 '14 at 20:25

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.