3

Trying to use the iDRAC racadm command to reset the login password for the iDRAC web gui.

So I installed OMSA (found this link http://en.community.dell.com/techcenter/systems-management/f/4469/t/19490204)

wget -q -O - http://linux.dell.com/repo/hardware/latest/bootstrap.cgi | bash
yum install srvadmin-all

No issues with above.

PROBLEM:

root@server [~]# racadm config -g cfgUserAdmin -o cfgUserAdminPassword -i 2 "newpassword"
-bash: racadm: command not found

root@server [~]# rpm -q -a --requires srvadmin-all                                        
rpmlib(CompressedFileNames) <= 3.0.4-1
rpmlib(PayloadFilesHavePrefix) <= 4.0-1
srvadmin-base = 8.1.0
srvadmin-idrac = 8.1.0
srvadmin-oslog = 8.1.0
srvadmin-rac4 = 8.1.0
srvadmin-rac5 = 8.1.0
srvadmin-server-cli = 8.1.0
srvadmin-server-snmp = 8.1.0
srvadmin-standardAgent = 8.1.0
srvadmin-storageservices = 8.1.0
srvadmin-webserver = 8.1.0

EDIT: had to run "sh" like this, within the directory path. New error.

root@server [/opt/dell/srvadmin/sbin]# sh racadm config -g cfgUserAdmin -o cfgUserAdminPassword -i 2 "newpassword"
ERROR: Failed to set the object value. 
Possible reason may be that Local Configuration using RACADM is disabled.
===============================================================================
IMPORTANT NOTE!
The RAC is unable to communicate with the BMC. This condition may
occur because of (1) no BMC is present, (2) missing or disfunctional
IPMI-related software components. Many RAC features depend on BMC
connectivity in order to work properly, and you may see failures
as a result.

UPDATE 8/25:

root@server [~]# racadm config -g cfgUserAdmin -o cfgUserAdminPassword -i 2 newpassword Object value modified successfully

UPDATE #2

root@server [~]# racadm getconfig -g cfgUserAdmin -i 2
# cfgUserAdminIndex=2
cfgUserAdminUserName=root
# cfgUserAdminPassword=******** (Write-Only)
cfgUserAdminEnable=1
cfgUserAdminPrivilege=0x000001ff
cfgUserAdminIpmiLanPrivilege=4
cfgUserAdminIpmiSerialPrivilege=4
cfgUserAdminSolEnable=1
  • Have you checked that OMSA services are running (including IPMI) with /opt/dell/srvadmin/sbin/srvadmin-services.sh restart – sfk Aug 25 '15 at 10:24
  • @sfk thanks but although results in command look good, still getting invalid login credential on my idrac6 interface. Updated my original post. – Cazzette Aug 25 '15 at 14:35
  • Also check that root account is enabled with this command racadm getconfig -g cfgUserAdmin -i 2 – sfk Aug 25 '15 at 14:58
  • @sfk Yes it is enabled. See updated post with output. – Cazzette Aug 25 '15 at 15:03
  • Could you check that racadm -r ip -u root -p newpassword getsysinfo runs correctly ? – sfk Aug 25 '15 at 15:07
2

I always had to do the following steps. Bear with me because I don't have a dell machine in front of me anymore.


    cd /opt/dell/srvadmin/etc
    # there is some auto*.sh file, I can't remember the name, run this it will 
    ./auto*.sh
    srvadmin-services.sh restart
    # This may not be in your path, if not, there is a profile script in /etc/profile.d to source

The srvadmin-services.sh also make sure all the dell agents and modules are running, along with ipmi.

Make sure that racadm points to the correct one for you drac version, in this case, racadmin-idrac6 I believe. It is usually a symbolic link.

  • Thanks @lsd I get it running, but I can't get the password reset. See my updated OP. – Cazzette Aug 25 '15 at 14:54

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.