1

Having a strange problem using Ubuntu 15.10. Yesterday I had to do a reboot due to a system update, and after the reboot 2 of the MIBs I use - LM-SENSORS-MIB and UCD-DISKIO-MIB do not work in snmpwalk. I can still find the OID with snmptranslate, and it's installed in /usr/share/snmp/mibs.

snmptranslate -IR -On LM-SENSORS-MIB::lmTempSensorsValue.6
.1.3.6.1.4.1.2021.13.16.2.1.3.6

^ works to find the OID, but below does not find anything except what I typed:

snmpwalk localhost . | grep lmTemp
HOST-RESOURCES-MIB::hrSWRunParameters.28399 = STRING: "--color=auto lmTemp"

It's not seeing the OID either:

snmpwalk localhost . | grep 2021.13.16.2.1.3.6

Verified it's installed:

ls /usr/share/snmp/mibs/LM*
/usr/share/snmp/mibs/LM-SENSORS-MIB.txt

Contents of /etc/default/snmp:

cat /etc/default/snmpd
# This file controls the activity of snmpd

# Don't load any MIBs by default.
# You might comment this lines once you have the MIBs downloaded.
#export MIBS=

# snmpd control (yes means start daemon).
SNMPDRUN=yes

# snmpd options (use syslog, close stdin/out/err).
SNMPDOPTS='-Lsd -Lf /dev/null -u root -g 0 -I -smux,mteTrigger,mteTriggerConf -p /run/snmpd.pid'

Note - I do have mibs +ALL in the /etc/snmp/snmpd.conf file.

1

I found that I couldn't list anything for LM-SENSORS-MIB until I relaxed the permissions in /etc/snmp/snmpd.conf by adding the following:

rocommunity public  localhost

After restarting snmpd service snmpd restart the following commands finally worked:

snmpwalk -v2c -c public localhost .  | grep 2021.13.16.2.1.3.6
> iso.3.6.1.2.1.25.4.2.1.5.25917 = STRING: "2021.13.16.2.1.3.6"

snmpwalk -v2c -c public localhost LM-SENSORS-MIB::lmTempSensorsTable
> LM-SENSORS-MIB::lmTempSensorsIndex.7 = INTEGER: 7
> ...

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.