0

I have a server running arch, kernel 4.13 that I remote into on a fairly frequent basis. I remote in via a VNC which I have as tigervnc. This has worked for months on end with very little issue. I power the VNC with KDE (Plasma Desktop).

After running into some issues with the server a few days ago, I upgrade everything and then reboot. After rebooting, I am able to start up the VNC and remote in, but cannot actually see anything. Cursor works and such but no context menus when I click anywhere, no GUI, no desktop, nada.

I have reinstalled KDE, tried running it as LXDE (in hopes that it was a KDE problem), reinstalled tigervnc, rebooted, everything. Below is my xstartup file though I dont think that is the issue. I also have my logs from the vnc below as well.

xstartup

#!/bin/sh

unset SESSION_MANAGER
unset DBUS_SESSION_BUS_ADDRESS
#OS=`uname -s`
#if [ $OS = 'Linux' ]; then
#  case "$WINDOWMANAGER" in
#    *gnome*)
#      if [ -e /etc/SuSE-release ]; then
#        PATH=$PATH:/opt/gnome/bin
#        export PATH
#      fi
#      ;;
#  esac
#fi
#if [ -x /etc/X11/xinit/xinitrc ]; then
#  exec /etc/X11/xinit/xinitrc
#fi
#if [ -f /etc/X11/xinit/xinitrc ]; then
#  exec sh /etc/X11/xinit/xinitrc
#fi
#[ -r $HOME/.Xresources ] && xrdb $HOME/.Xresources
#xsetroot -solid grey
#xterm -geometry 80x24+10+10 -ls -title "$VNCDESKTOP Desktop" &
#twm &

startkde &

VNCServer Logs

Copyright (C) 1999-2017 TigerVNC Team and many others (see README.txt)
See http://www.tigervnc.org for information on TigerVNC.
Underlying X server release 11905000, The X.Org Foundation


Sat Dec 30 22:33:57 2017
 vncext:      VNC extension running!
 vncext:      Listening for VNC connections on all interface(s), port 5901
 vncext:      Listening for HTTP connections on all interface(s), port 5801
 vncext:      created VNC server for screen 0
startkde: Starting up...
OpenGL vendor string:                   VMware, Inc.
OpenGL renderer string:                 llvmpipe (LLVM 5.0, 256 bits)
OpenGL version string:                  3.0 Mesa 17.3.1
OpenGL shading language version string: 1.30
Driver:                                 Unknown
GPU class:                              Unknown
OpenGL version:                         3.0
GLSL version:                           1.30
Mesa version:                           17.3.1
X server version:                       1.19.5
Linux kernel version:                   4.13.12
Requires strict binding:                no
GLSL shaders:                           yes
Texture NPOT support:                   yes
Virtual Machine:                        no
Service started, version: 7.0.0
Service started, version: 7.0.0
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/disable_kmix.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_akregator.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_global.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_global_toolbar.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/fonts_kate.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/gtkbreeze5.5.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kde4breeze.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/krdb_libpathwipe.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/krunnerplugins.upd' for new updates
2017-12-30T22:34:23 Checking update-file '/usr/share/kconf_update/kscreenlocker.upd' for new updates

Sat Dec 30 22:34:25 2017
 Connections: accepted: 10.40.1.109::57186
 SConnection: Client needs protocol version 3.8
 SConnection: Client requests security type VeNCrypt(19)
 SVeNCrypt:   Client requests security type TLSVnc (258)

Sat Dec 30 22:34:28 2017
 VNCSConnST:  Server default pixel format depth 24 (32bpp) little-endian rgb888
 VNCSConnST:  Client pixel format depth 24 (32bpp) little-endian rgb888
ERROR: Back In Time is not configured!

Sat Dec 30 22:34:41 2017
 Connections: closed: 10.40.1.109::57186 (Clean disconnection)
 EncodeManager: Framebuffer updates: 18
 EncodeManager:   Tight:
 EncodeManager:     Solid: 1 rects, 786.432 kpixels
 EncodeManager:            16 B (1:196609 ratio)
 EncodeManager:   Total: 1 rects, 786.432 kpixels
 EncodeManager:          16 B (1:196609 ratio)
 TLS:         TLS session wasn't terminated gracefully
 ComparingUpdateTracker: 0 pixels in / 0 pixels out
 ComparingUpdateTracker: (1:-nan ratio)
2
  • What exactly does the screen look like? What do the server logs say?
    – womble
    Dec 31 '17 at 7:23
  • It is literally just black. And as far as server logs, I am not terribly sure how to get the ones you want via terminal (I am still struggling to learn journal)
    – miversen33
    Dec 31 '17 at 7:59
0

I cant explain why it happened, but after a few days of digging through logs, I found that the compositor that was being used was OpenGL2.0 and that just wasnt working for Kwin.

I loaded up a different window manager (openbox is what I used) and was able to load up the VNC just fine. Changing the Compositor to XRender now allows me to use Kwin again.

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.