0

I have Ubuntu 16.04 servers and workstations which are members of an Active Directory domain, using PowerBroker PBIS Open versions 8.5.0.153 and 8.6.0.427. When I try to add a local group using groupadd someNewGroup I see it stuck at 100% CPU. If I specify a group number explicitly with -g then it works fine.

On two other virtual hosts which are actually Proxmox 4.4 containers - a CentOS 7 with PBIS 8.5.0 and Ubuntu 16.04 with PBIS 8.5.2.265 I can add and delete local groups freely with no issues.

With strace I see the that it's stuck after performing a seek on /etc/group:

open("/etc/group", O_RDONLY|O_CLOEXEC)  = 8
open("/etc/default/nss", O_RDONLY|O_CLOEXEC) = 9
fstat(9, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=1756, ...}) = 0
read(9, "# /etc/default/nss\n# This file c"..., 4096) = 1756
read(9, "", 4096)                       = 0
close(9)                                = 0
futex(0x7f2aaefa9a50, FUTEX_WAKE_PRIVATE, 2147483647) = 0
lseek(8, 0, SEEK_CUR)                   = 0
fstat(8, {st_mode=S_IFREG|0644, st_size=882, ...}) = 0
mmap(NULL, 882, PROT_READ, MAP_SHARED, 8, 0) = 0x7f2ab0764000
lseek(8, 882, SEEK_SET)                 = 882

What's wrong here? How can I get groupadd to work properly?

  • You could try checking the group file for errors with grpck – Wumpus Q. Wumbley Apr 12 '18 at 13:10
  • The problem persists even though grpck reports no error. – YitzikC Apr 12 '18 at 14:13

Your Answer

By clicking "Post Your Answer", you acknowledge that you have read our updated terms of service, privacy policy and cookie policy, and that your continued use of the website is subject to these policies.

Browse other questions tagged or ask your own question.