2

The situation is :

  • I have a mail server with Postfix, Dovecot and Apache2 for the autodiscover URL. Mail server is set up for TLS only (465, 993 and 995)
  • the domain is controlled by myself (SRV record is setted up for autodiscover)
  • Mail client is Outlook 365 with the lastest update (1808)

The first issue is when I try to add a new mail account, I'm not asking for the password and Outlook returns a error and I have to choose POP or IMAP account type.

Then, the second issue is coming. It found the autodiscover.xml file, but it only read the IMAP or the POP section, never the SMTP. And it always says : there are an error with SMTP server.

Here is my autodiscover.xml file :

<Autodiscover xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/responseschema/2006">
 <Response xmlns="http://schemas.microsoft.com/exchange/autodiscover/outlook/responseschema/2006a">
  <Account>
   <AccountType>email</AccountType>
   <Action>settings</Action>
   <Protocol>
    <Type>IMAP</Type>
    <TTL>1</TTL>
    <Server>imap.domain.tld</Server>
    <Port>993</Port>
    <DomainRequired>on</DomainRequired>
    <DomainName>domain.tld</DomainName>
    <SPA>off</SPA>
    <SSL>on</SSL>
    <AuthRequired>on</AuthRequired>
   </Protocol>
  </Account>
  <Account>
   <AccountType>email</AccountType>
   <Action>settings</Action>
   <Protocol>
    <Type>POP3</Type>
    <TTL>1</TTL>
    <Server>pop.domain.tld</Server>
    <Port>995</Port>
    <DomainRequired>on</DomainRequired>
    <DomainName>domain.tld</DomainName>
    <SPA>off</SPA>
    <SSL>on</SSL>
    <AuthRequired>on</AuthRequired>
   </Protocol>
  </Account>
  <Account>
   <AccountType>email</AccountType>
   <Action>settings</Action>
   <Protocol>
    <Type>SMTP</Type>
    <TTL>1</TTL>
    <Server>smtp.domain.tld</Server>
    <Port>465</Port>
    <DomainRequired>on</DomainRequired>
    <DomainName>domain.tld</DomainName>
    <SPA>off</SPA>
    <SSL>on</SSL>
    <AuthRequired>on</AuthRequired>
   </Protocol>
  </Account>
 </Response>
</Autodiscover>

Does someone have an idea?

  • Use Microsoft Remote Connectivity Analyzer to test Outlook Autodiscover and you may get some clues here. – Manu Meng Sep 17 '18 at 9:18
  • I know this tool and i have already use it. No problem with it.... But my outlook find some – DSX Sep 17 '18 at 13:10
0

We had the same problem (just issue one) with Outlook365 and a pop3s autodiscover config. it works with OL2016, but OL365 need the to choose the account type pop.

is there a way to set the account type automatically to pop3s ?

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.