0

We are upgrading (or trying) our asterisk servers from version 13.13.cert9 to version 13.21.cert3 and we are facing some issues.

This are the steps followed to build it :

  1. Download and untar the source code
  2. From the uncompressed folder execute the command below to configure the application

./configure --libdir=/usr/lib64 --prefix=/home/asterisk --with-pjproject-bundled

  1. Execute make menuselect, then choose the following options :

    • Call Detail Recording ==> cdr_csv
    • Channel Drivers ==> chan_sip
    • Format Interpreters ==> format_vox 
    • Resource Modules ==> res_snmp, res_timing_pthread
  2. Build install and asterisk

    make -j3
    make install
    make config
    make samples
    make install-logrotate
    

When I start the service there are no errors in log files

By default res_rtp_asterisk.so is not loaded eventhough is configured in modules.cfg file. Verified with rasterisk => module show

When trying to load manually the module, console outputs this message:

WARNING[25352]: loader.c:583 load_dlopen: Error loading module 'res_rtp_asterisk.so': /usr/lib64/asterisk/modules/res_rtp_asterisk.so: undefined symbol: ast_pjproject_caching_pool_destroy
WARNING[25352]: loader.c:1182 load_resource: Module 'res_rtp_asterisk.so' could not be loaded.

When trying to make a phone call to test the service I have the message below on logs

WARNING[25322]: loader.c:583 in load_dlopen: Error loading module 'res_rtp_asterisk.so': /usr/lib64/asterisk/modules/res_rtp_asterisk.so: undefined symbol: ast_pjproject_caching_pool_destroy

Nothing change in the way we compile asterisk from version 13.13.c9 to version 13.21.c3

Any clue of what I'm missing ?

  • The module you're trying to load probably needs another module loaded first. In this case it seems to be res_pjproject.so. – Martin Sugioarto Nov 7 '18 at 19:35
  • Thank you @MartinSugioarto !! It's a same that I've found the answer this morning without seeing your answer, actually there is a major bug on asteriks 13.X as indicated in this thread – Abel Nov 8 '18 at 14:25
0

So, finally, there was a bug as described in this thread

Applying the patch in this repo the problem dissapear

Here are the instructions to apply the patch

I hope it can help anyone in the same situation

Quiet disturbing for a certified version

Your Answer

By clicking “Post Your Answer”, you agree to our terms of service, privacy policy and cookie policy

Not the answer you're looking for? Browse other questions tagged or ask your own question.